Składniki :
- 20 dużych pomidorów obranych ze skórki
- 3 czerwone papryki
- 2 główki czosnku
- 3 białe cebule
- 1 słoik passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
Do doprawienia :
- sól i pieprz
- łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
- wedle uznania do doprawienia smaku aceto balsamico, cukier, przyprawa turecka
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- pół łyżeczki mielonych goździków
- kilka łyżek świeżego lubczyku
- mąka do zagęszczenia
- 1 duża papryczka chili
Wykonanie :
Przygotowane pomidory pokroić, wrzucić na masło i smażyć razem z posiekanym czosnkiem, paprykami, cebulą a gdy całość się podsmaży i całkowicie zmięknie dodać passatę, przyprawy i wszystkie dodatki i dusić razem na małym ogniu 1h. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle gustu jeszcze do smaku wyjściowego i całość zblendować. Na koniec jeśli to konieczne lekko zagęścić mąką [lepiej odparować uważając by ketchup nie był zbyt słony] i dodać posiekany lubczyk. Gotować jeszcze kilka minut całość, przelać do słoiczków, zakręcić pokrywki i wekować w piekarniku lub klasycznie w garnku kilka godzin. Po takim zawekowaniu można przechowywać poza lodówką.