• 20 dużych pomidorów obranych ze skórki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 główki czosnku
  • 3 białe cebule
  • 1 słoik passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • wedle uznania do doprawienia smaku aceto balsamico, cukier, przyprawa turecka
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • kilka łyżek świeżego lubczyku
  • mąka do zagęszczenia
  • 1 duża papryczka chili

Przygotowane pomidory pokroić, wrzucić na masło i smażyć razem z posiekanym czosnkiem, paprykami, cebulą a gdy całość się podsmaży i całkowicie zmięknie dodać passatę, przyprawy i wszystkie dodatki i dusić razem na małym ogniu 1h. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić wedle gustu jeszcze do smaku wyjściowego i całość zblendować. Na koniec jeśli to konieczne lekko zagęścić mąką [lepiej odparować uważając by ketchup nie był zbyt słony] i dodać posiekany lubczyk. Gotować jeszcze kilka minut całość, przelać do słoiczków, zakręcić pokrywki i wekować w piekarniku lub klasycznie w garnku kilka godzin. Po takim zawekowaniu można przechowywać poza lodówką.