Składniki :

  • 2 czerwone cebule
  • mała puszka ananasa razem z całą zalewą
  • pół szklanki pikantnego keczupu
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Cebule posiekać i na maśle dusić z dodatkiem posiekanego ananasa, czosnku, cukru tak długo, aż całkowicie zmięknie i zacznie się rozpadać. Dodać ocet, sos ostrygowy, keczup, zalewę po ananasach, sos sojowy i dusić razem 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić i w razie konieczności odparować gdyby był zbyt rzadki. Można dosłodzić wedle własnego gustu. Sos na koniec zmiksować na gładki mus. Używać jako sos do mięs na grilla oraz jako glazura do mięs na grilla.