Składniki :

  • – 80 dag filetów z dorsza
  • – 2 żółtka
  • – 2 łyżki mąki
  • – sok z 1/2 cytryny
  • – bułka tarta
  • – sól i pieprz
  • Sos :
  • – 1 cytryna
  • – 1/2 limonki (o ile jest w danym momencie dostępna)
  • – 1 łyżka mąki
  • – 1 łyżka masła
  • – 1 żółtko
  • – sól, cukier

Wykonanie :

Przygotowanie ryby : z żółtek, mąki i soku z połowy cytryny robimy masę, doprawiamy solą i pieprzem . Taką panierką nacieramy rybę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor . Zmniejszamy ogień i dosmażamy jeszcze przez około 3 minuty .

Przygotowanie sosu : cytrynę sparzamy, cieniutko obieramy i gotujemy skórkę 5 minut w 2/3 szklanki wody . Skórkę wyjmujemy, a wywar studzimy . Z mąki i masła przyrządzamy zasmażkę, którą rozprowadzamy zimnym wywarem ze skórki cytrynowej . Zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i połowy limonki, doprawiamy cukrem, szczyptą soli i zaciągamy surowym żółtkiem, dodajemy masło . Rybę polewamy sosem cytrynowym, podajemy z ryżem i lekką surówką .