Składniki :
- – 80 dag filetów z dorsza
- – 2 żółtka
- – 2 łyżki mąki
- – sok z 1/2 cytryny
- – bułka tarta
- – sól i pieprz
- Sos :
- – 1 cytryna
- – 1/2 limonki (o ile jest w danym momencie dostępna)
- – 1 łyżka mąki
- – 1 łyżka masła
- – 1 żółtko
- – sól, cukier
Wykonanie :
Przygotowanie ryby : z żółtek, mąki i soku z połowy cytryny robimy masę, doprawiamy solą i pieprzem . Taką panierką nacieramy rybę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor . Zmniejszamy ogień i dosmażamy jeszcze przez około 3 minuty .
Przygotowanie sosu : cytrynę sparzamy, cieniutko obieramy i gotujemy skórkę 5 minut w 2/3 szklanki wody . Skórkę wyjmujemy, a wywar studzimy . Z mąki i masła przyrządzamy zasmażkę, którą rozprowadzamy zimnym wywarem ze skórki cytrynowej . Zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i połowy limonki, doprawiamy cukrem, szczyptą soli i zaciągamy surowym żółtkiem, dodajemy masło . Rybę polewamy sosem cytrynowym, podajemy z ryżem i lekką surówką .