Składniki :

  • – 80 dag filetów z dorsza, soli lub innej ulubionej ryby
  • – 50 dag pomidorów
  • – 6 ząbków czosnku
  • – 5 łyżek soku z cytryny
  • – szczypta tymianku
  • – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – 3 łyżki masła
  • – sól i pieprz kolorowy lub biały

Wykonanie :

Umyte i osuszone filety rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć przeciśniętym czosnkiem roztartym z solą, przykryć i wstawić na 3 godziny do lodówki. Pomidory obrać ze skóry i pokroić w dość grube plastry. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wyłożyć rybą, przykryć pomidorami, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i posiekaną natką pietruszki. Polać stopionym masłem, przykryć folią aluminiową, wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C. Podawać z zapieczonymi ziemniakami lub ryżem.