Składniki :

  • 4 filety z dorsza podzielone na mniejsze kawałki

Sos :

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili w płatkach
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • mąka

Wykonanie :

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, podsmażyć posiekaną cebulkę z czosnkiem, dodać przyprawy, zieleninę, pokrojone pomidorki, sok z cytryny i smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać wino i gotować 10 minut. Następnie sprawdzić smak sosu, doprawić i zagęścić mąką. Dorsza ułożyć w paczuszkach, lekko przyprawić solą, polać obficie sosem i zawinąć paczuszkę. Grillować 15-20 minut co jakiś czas sprawdzając czy ryba jest już gotowa. Do paczuszek można dodać warzywa.