Składniki :

  • 4 filety z dorsza
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • zielenina do podania [natka, koperek, szczypiorek itp]

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć na rumiano pokrojone na mniejsze kawałki przyprawione filety z dorsza i zdjąć z patelni. Na tłuszczu po smażeniu ryby podsmażyć posiekaną cebulę z paprykami i czosnkiem, zalać bulionem, dodać mascarpone, doprawić, gotować 10 minut a następnie zagęścić. Dodać rybę i dusić 10 minut na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami lub ryżem.