Składniki :
- 3 filety z dorsza
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki oliwy ze słoika po suszonych pomidorów
- słoiczek suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- mały słoiczek zielonych oliwek z migdałem
- 1 cebula
- 4 łyżki natki pietruszki
- szczypta tymianku
- 1 papryka żółta
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie :
Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach wysmażyć posiekaną cebulę razem z posiekaną papryką, suszonymi pomidorami, oliwkami, czosnkiem i po kilku minutach smażenia dodać pomidory z puszki, natkę pietruszki, tymianek i dusić sos 10 minut na małym ogniu pod przykryciem by smaki się połączyły. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i włożyć wcześniej przyprawione, pokrojone na mniejsze kawałki i pokropione cytryną filety z dorsza. Dusić rybę w sosie aż straci surowość uważając by ryby nie wysuszyć. Podawać do ryżu lub grzanek czosnkowych.