Składniki :

  • 3 filety z dorsza
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oliwy ze słoika po suszonych pomidorów
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • mały słoiczek zielonych oliwek z migdałem
  • 1 cebula
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • szczypta tymianku
  • 1 papryka żółta
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie :

Na maśle z oliwą po suszonych pomidorach wysmażyć posiekaną cebulę razem z posiekaną papryką, suszonymi pomidorami, oliwkami, czosnkiem i po kilku minutach smażenia dodać pomidory z puszki, natkę pietruszki, tymianek i dusić sos 10 minut na małym ogniu pod przykryciem by smaki się połączyły. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i włożyć wcześniej przyprawione, pokrojone na mniejsze kawałki i pokropione cytryną filety z dorsza. Dusić rybę w sosie aż straci surowość uważając by ryby nie wysuszyć. Podawać do ryżu lub grzanek czosnkowych.