Składniki :

  • 4 filety z dorsza lub innej mięsistej zwartej ryby
  • piure ziemniaczane do podania

Sos czerwone pesto :

  • mały słoiczek czerwonego pesto
  • pół słoika suszonych pomidorów – posiekanych drobno
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • łyżka oliwy po suszonych pomidorach
  • łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • białe wytrawne wino do rozrzedzenia sosu [nie więcej niż szklanka]

Wykonanie :

W pierwszej kolejności należy przygotować sos. Na patelni roztopić masło, dodać oliwę, pesto, pomidory, czosnek, zasmażyć chwilę, następnie dodać natkę, parmezan, sok cytrynowy, przyprawy i dusić cały czas mieszając aż zacznie intensywnie pachnieć. Podlać winem by rozrzedzić konsystencję, zagotować, sprawdzić smak, doprawić a następnie zagęścić sos mąką do pożądanej konsystencji. Dusić sos jeszcze kilka chwil. Następnie należy przygotować rybę. Dorsza albo przyprawić solą i pieprzem i po klasycznym opanierowaniu usmażyć na rumiano i dodać do sosu albo od razu w surowej postaci włożyć do sosu i dusić aż straci surowość. Podawać danie z piure ziemniaczanym.