Składniki :
- 4 filety z dorsza lub innej mięsistej zwartej ryby
- piure ziemniaczane do podania
Sos czerwone pesto :
- mały słoiczek czerwonego pesto
- pół słoika suszonych pomidorów – posiekanych drobno
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- łyżka oliwy po suszonych pomidorach
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu
- białe wytrawne wino do rozrzedzenia sosu [nie więcej niż szklanka]
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować sos. Na patelni roztopić masło, dodać oliwę, pesto, pomidory, czosnek, zasmażyć chwilę, następnie dodać natkę, parmezan, sok cytrynowy, przyprawy i dusić cały czas mieszając aż zacznie intensywnie pachnieć. Podlać winem by rozrzedzić konsystencję, zagotować, sprawdzić smak, doprawić a następnie zagęścić sos mąką do pożądanej konsystencji. Dusić sos jeszcze kilka chwil. Następnie należy przygotować rybę. Dorsza albo przyprawić solą i pieprzem i po klasycznym opanierowaniu usmażyć na rumiano i dodać do sosu albo od razu w surowej postaci włożyć do sosu i dusić aż straci surowość. Podawać danie z piure ziemniaczanym.