Składniki :

  • olej kokosowy
  • 2 filety z dorsza
  • puszka mleczka kokosowego
  • mąka ziemniaczana
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ryż jaśminowy

Marynata do ryby :

  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

Wykonanie :

Na początku należy połączyć składniki na marynatę a następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę dorsza i marynować całość kilka godzin. Rybę usmażyć razem z marynatą na oleju kokosowym, zalać mleczkiem kokosowym i dusić całość 10 minut na małym ogniu. Sos zagęścić, po 2 minutach sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać pokrojone na połówki pomidorki. Podawać z ryżem i ewentualnie kolendrą.