Składniki :
- olej kokosowy
- 2 filety z dorsza
- puszka mleczka kokosowego
- mąka ziemniaczana
- kilka pomidorków koktajlowych
- ryż jaśminowy
Marynata do ryby :
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
Wykonanie :
Na początku należy połączyć składniki na marynatę a następnie dodać pokrojonego w grubą kostkę dorsza i marynować całość kilka godzin. Rybę usmażyć razem z marynatą na oleju kokosowym, zalać mleczkiem kokosowym i dusić całość 10 minut na małym ogniu. Sos zagęścić, po 2 minutach sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać pokrojone na połówki pomidorki. Podawać z ryżem i ewentualnie kolendrą.