Składniki :
- 2 grube filety z dorsza
- sól, pieprz, przyprawa pomidory z solą morską, sól warzywna, chili w płatkach
- tabasco do doprawienia sosu
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- łyżka oliwy
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- pół szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć krótko posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, dodać przyprawione filety i obsmażyć szybko z obu stron. Podlać winem, pogotować 2 minuty a następnie dodać passatę. Posiekaną natkę dodać do sosu i doprawić tabasco i płatkami chili wedle uznania. Dusić całość na małym ogniu pod przykryciem aż dorsz będzie gotowy. Podczas duszenia filety raz obrócić na drugą stronę. Podawać z gotowanymi brokułami lub samodzielnie.