Składniki :
- kilka filetów dorsza o dowolnej wielkości w zależności od ilości planowanych porcji
- 100g sera gorgonzola
- pół szklanki tartego parmezanu
- łyżka masła
- olej
- szklanka śmietanki 36%
- sól, pieprz, odrobina curry i kurkumy, sól warzywna i pieprz cytrynowy
- mąka do zagęszczenia sosu
- bułka tarta
- jajko
- marynowany zielony pieprz
- koperek
Wykonanie :
Filety przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, opanierować w jajku i bułce i usmażyć z obu stron klasycznie na maśle z olejem. Zagrzać śmietankę, dodać sery, odrobinę masła, koperek, odrobinę soli warzywnej, curry i kurkumy i wolno gotować aż sery się rozpuszczą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęścić mąką. Do gotowego sosu dodać usmażone filety i po 3 minutach podgrzewania od razu podawać. Idealne danie do ryżu lub ziemniaczanego piure.