Składniki :
- 2 duże filety z dorsza
- 3 łyżeczki kaparów
- suszone pomidory – suche lub z oliwy
- sól, pieprz, warzywna jarzynka, czubryca czerwona i zielona, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
- śmietana
- jogurt naturalny
- mąka do zagęszczenia sosu
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Filet pokroić na duże kawałki, przyprawić solą, pieprzem i jarzynką, ułożyć rybę na dużej patelni i zalać wodą tak, by ledwie zakrywała filety.
Gdy całość zacznie się gotować zmniejszyć gaz na minimum, dodać kapary, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, resztę przypraw, masło i sok z cytryny.
Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu zaglądając co chwilę i kontrolując stan ugotowania ryby.
Jeśli filety są grube można je raz przewrócić na drugą stronę.
Gdy ryba będzie gotowa należy ją wyjąć i odstawić na bok.
Pozostały sos gotować kilka minut na dużym ogniu by nieco odparował a następnie ponownie zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i gotować 10 minut by kapary i pomidory oddały maksymalną ilość smaku.
Z sosu wyłowić przyprawy [ziela i liście] i całość zagęścić mąką, jogurtem i śmietaną.
Gotować na małym ogniu kilka chwil i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Na koniec ułożyć kawałki ryby w gotowym sosie i całość podgrzewać delikatnie pod przykryciem by ryba się ugrzała.
Podawać z sałatkami warzywnymi lub z ziemniakami piure.