Składniki :
- 4 filety z dorsza
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 szklanki bulionu drobiowego [niedzielnego rosołu] lub warzywnego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- mąka do zagęszczenia sosu
- 4 łyżki serka mascarpone
- 1 por
Wykonanie :
Rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić i obsmażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni a na tłuszczu ze smażenia ryby usmażyć posiekaną drobno cebulę, pora i czosnek. Lekko zezłocić warzywa, dodać bulion, wino, mascarpone, posiekane zioła, doprawić do smaku i dusić całość pod przykryciem 10 minut. Sprawdzić smak, ponownie doprawić i zagęścić mąką. Po paru minutach dodać ponownie rybę i dusić razem kilka minut na małym ogniu. Podawać z piure.