Składniki :

  • 4 filety z dorsza
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki bulionu drobiowego [niedzielnego rosołu] lub warzywnego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 por

Wykonanie :

Rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić i obsmażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni a na tłuszczu ze smażenia ryby usmażyć posiekaną drobno cebulę, pora i czosnek. Lekko zezłocić warzywa, dodać bulion, wino, mascarpone, posiekane zioła, doprawić do smaku i dusić całość pod przykryciem 10 minut. Sprawdzić smak, ponownie doprawić i zagęścić mąką. Po paru minutach dodać ponownie rybę i dusić razem kilka minut na małym ogniu. Podawać z piure.