Składniki :

  • 3 duże filety z dorsza, podzielone na średniej wielkości kawałki i wcześniej usmażone [można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem i odstawić do lodówki]
  • żelatyna
  • bulion warzywny [też można ugotować poprzedniego dnia, dobrze doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym by był wyrazisty i mocny w smaku ; odcedzić by był czysty]
  • sok cytrynowy
  • kilka jajek na twardo
  • 2 czerwone papryki
  • koperek

Wykonanie :

Na początku należy przygotować półmiski, na których będzie serwowana potrawa.
Wyłożyć je schłodzonymi i usmażonymi rybami i obłożyć ósemkami z jajek.
Bulion odgrzać, doprawić cytryną, koperkiem, dodać posiekaną bardzo drobno paprykę i sporo żelatyny by galaretka była mocno ściągnięta.
Zalać tak przygotowanym bulionem przygotowane półmiski z rybami.
Odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce.