Składniki :
- 3 duże filety z dorsza, podzielone na średniej wielkości kawałki i wcześniej usmażone [można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem i odstawić do lodówki]
- żelatyna
- bulion warzywny [też można ugotować poprzedniego dnia, dobrze doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym by był wyrazisty i mocny w smaku ; odcedzić by był czysty]
- sok cytrynowy
- kilka jajek na twardo
- 2 czerwone papryki
- koperek
Wykonanie :
Na początku należy przygotować półmiski, na których będzie serwowana potrawa.
Wyłożyć je schłodzonymi i usmażonymi rybami i obłożyć ósemkami z jajek.
Bulion odgrzać, doprawić cytryną, koperkiem, dodać posiekaną bardzo drobno paprykę i sporo żelatyny by galaretka była mocno ściągnięta.
Zalać tak przygotowanym bulionem przygotowane półmiski z rybami.
Odstawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce.