Składniki :

  • 3 filety z dorsza
  • 2 opakowania mozzarelli
  • 4 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 4 cukinie
  • 5 ząbków czosnku
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Wykonanie :

Rybę przyprawić solą i pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki i na połowie łyżki masła usmażyć z obu stron na rumiano [pozostawiając rybę w środku surową]. Na drugiej połowie masła podsmażyć przyprawione pomidorki koktajlowe [w całości] z przeciśniętym czosnkiem a na pozostałym maśle usmażyć pokrojone w plasterki przyprawione cukinie. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, położyć na nich rybę, mozzarellę w plasterkach, ponownie posypać oregano i zapiekać 25 minut pod przykryciem w 180*C grzanie góra-dół. Podawać posypane natką pietruszki lub posiekaną bazylią.