Składniki :
- 4 udka z kurczaka [można wziąć całego kurczaka i go podzielić lub same pałki, jak kto woli]
- 2 czubate łyżki przyprawy w proszku curry
- 2 czubate łyżki masła
- 3 czerwone cebule
- 3 kwaśne jabłka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- mąka do zagęszczenia sosu [ilość wedle uznania w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać]
- pół litra rosołu z kury [lub więcej w zależności ile chcemy sosu]
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru
- natka pietruszki
Wykonanie :
Mięso posypać solą, pieprzem i połową curry.
Obsmażyć mięso na maśle ze wszystkich stron i zdjąć z patelni.
Cebulę i jabłka pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię po smażeniu kurczaka i dusić 5 minut.
Dodać koncentrat.
Mąkę wymieszać z resztą curry i dodać do duszących się cebul z jabłkami.
Wlać rosół, włożyć mięso i dusić 40 minut pod przykryciem.
Doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie szczyptą cukru i dodać posiekaną natkę.