Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona na plastry i rozbita jak na schabowe
  • 1 mała puszka ananasa + około pół szklanki soku z puszki
  • 1 mała puszka brzoskwiń + około pół szklanki soku z puszki
  • 1 czerwona cebulka drobno posiekana
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • 5 plasterków boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i wysmażonego na chrupko
  • łyżeczka masła
  • ryż do podania lub makaron
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki do podania
  • cytryna do zrównoważenia słodkości sosu

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, curry i chili i obsmażyć na maśle z dodatkiem posiekanej cebulki. Następnie do mięsa dodać posiekane owoce w drobną kostkę i smażyć chwilę razem z mięsem. Następnie dodać wcześniej usmażony boczek i soki po owocach. Dusić na małym ogniu kilka minut by smaki się połączyły i nieco zaciągnąć sos mąką. Zagotować, doprawić do smaku solą i cytryną by sos nie był zbyt słodki i podawać z natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem.