Składniki :

  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 duża passata pomidorowa
  • 1 mała cebula
  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, chili w płatkach, słodka i ostra papryka
  • ser mozzarella do podania [tarty]
  • mini pomidorki do podania
  • 10 pokrojonych zielonych oliwek do sosu – opcjonalnie – dodają cierpkości do sosu i większej wytrawności smaku
  • po szczypcie oregano, tymianku, bazylii i rozmarynu
  • 1 świeża papryka zielona lub żółta
  • makaron spaghetti [dowolny rodzaj]

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekaną paprykę i smażyć aż lekko zmięknie cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Następnie mięso przyprawić i dokładnie wymieszać a następnie dodać do smażenia. Smażyć aż straci surowość cały czas mieszając i łącząc ze składnikami na patelni. Dodać passatę, zioła i dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić by sos był idealny do podania a następnie podawać na ugotowanym makaronie i ozdabiając serem i pokrojonymi pomidorkami. Danie można urozmaicić dodając do sosu odrobinę cierpkiego smaku w postaci zielonych oliwek.