Składniki :

  • 3l rosołu drobiowego przecedzonego przez gęste sito kilkukrotnie
  • opakowanie średnich krewetek
  • opakowanie małych krewetek
  • kubek namoczonych grzybów mun
  • kubek namoczonych grzybów shitake
  • mąka ziemniaczana
  • pędy bambusa
  • 3cm świeżego imbiru
  • makaron ryżowy
  • sól,pieprz
  • 2 pęczki szczypiorku
  • pęczek kolendry
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • sos teryiaki
  • sos słodko-kwaśny tao tao (cała butelka)
  • 4 ząbki czosnku
 

Wykonanie :

Do rosołu dodać wcześniej namoczone i posiekane grzyby wraz z wodą z moczenia, pędy bambusa,imbir przekrojony na pół, pół pęczka kolendry, przeciśnięty przez praskę czosnek i cały sos słodko-kwaśny. Rosół podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem 15 minut a następnie doprawić do smaku pozostałymi sosami, solą i pieprzem. Następnie dodać krewetki i ponownie podgrzewać rosół na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Na koniec zupę zagęścić mąką i dodać posiekany szczypiorek i resztę kolendry. Zupę podawać z makaronem ryżowym.