Składniki :

  • kapusta kiszona [najlepiej z marchewką]
  • kubek suszonych grzybków
  • 5 ziel angielskich, 5 liści laurowych, sól, pieprz, 2 kostki rosołowe mięsne
  • wędzony boczek
  • 1 rozbełtane jajko
  • ciasto drożdżowe [swojej roboty z dodatkiem majeranku]

Wykonanie :
Boczek pokroić w dowolne kawałki [raczej drobno] i usmażyć na rumiano tak, by wytopić większość tłuszczu.
Grzybki zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut po czym zalać nimi boczek.
Kapustę posiekać i dodać do boczku z grzybami.
Wrzucić przyprawy i doprawić do smaku całość.
Dusić 30 minut i na koniec odparować płyn [porządnie].
Z ciasta rozwałkować kilka placków po czym nakładać na każdy placek farsz i zaklejać jak pierogi.
Wierzch posmarować jajkiem i piec tak długo, aż ciasto będzie gotowe.
Ilość składników jest dowolna – ilość ciasta tym większa, im większa ilość farszu.