Składniki :

  • 4 pory [cała biała część i fragment zielonej]
  • czubata łyżka masła
  • 1 szyjka indycza
  • 2 duże ziołowe serki topione [można pominąć]
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • sól, pieprz
  • mały kawałek boczku
  • 1 duży brokuł
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg karkówki
  • groszek
  • marchewka

Wykonanie :

W osolonej wodzie ugotować i odszumować szyjkę indyczą. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pory posiekać w cienkie krążki i usmażyć z odrobiną soli i z czosnkiem na maśle. Dodać do porów serki topione i ugotowane ziemniaki, podlać bulionem i zmiksować na gładki krem a następnie wlać do reszty bulionu z szyjką. Dodać zieleninę, groszek i posiekaną w kosteczkę marchewkę, podzielonego brokuła i gotować. Karkówkę pokroić w małą kosteczkę razem z boczkiem i mocno zrumienić a następnie dodać do zupy. Zupę gotować aż karkówka i szyjka indycza będą zupełnie miękkie.