Składniki :
- 4 pory [cała biała część i fragment zielonej]
- czubata łyżka masła
- 1 szyjka indycza
- 2 duże ziołowe serki topione [można pominąć]
- natka pietruszki
- lubczyk
- sól, pieprz
- mały kawałek boczku
- 1 duży brokuł
- 4 duże ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 kg karkówki
- groszek
- marchewka
Wykonanie :
W osolonej wodzie ugotować i odszumować szyjkę indyczą. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pory posiekać w cienkie krążki i usmażyć z odrobiną soli i z czosnkiem na maśle. Dodać do porów serki topione i ugotowane ziemniaki, podlać bulionem i zmiksować na gładki krem a następnie wlać do reszty bulionu z szyjką. Dodać zieleninę, groszek i posiekaną w kosteczkę marchewkę, podzielonego brokuła i gotować. Karkówkę pokroić w małą kosteczkę razem z boczkiem i mocno zrumienić a następnie dodać do zupy. Zupę gotować aż karkówka i szyjka indycza będą zupełnie miękkie.