Składniki :

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • por [cała biała część i fragment zielonej]
  • mrożony groszek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • mrożona fasolka
  • sól, pieprz, curry, czerwona ostra i słodka papryka, przyprawa do ziemniaków
  • bulion warzywny [ około 3 szklanek]
  • czubata łyżka masła
  • olej

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w kostkę i po przyprawieniu wszystkimi przyprawami smażyć je na średnim ogniu co jakiś czas mieszając z dodatkiem masła i oleju.
Po 10 minutach smażenia dodać fasolkę, groszek, pokrojonego w krążki pora, pokrojoną w plasterki pietruszkę, marchewkę, posiekaną drobno cebulę i czosnek i całość dalej smażyć 10 minut co jakiś czas mieszając dodając przy tym jeszcze trochę przypraw i posiekaną zieleninę.
Następnie podlewać całość bulionem po jednej łyżce wazowej na zmianę raz bulionem raz przegotowaną wodą.
Co jakiś czas całość delikatnie mieszać i gdy płyny odparują znów je uzupełniać.
Dusić w ten sposób warzywa tak długo aż przed wszystkim ziemniaki staną się zupełnie miękkie.
Reszta warzyw może być nawet lekko rozgotowana.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie całość jeszcze doprawić.