Składniki :
- 4 duże ziemniaki
- 1 brokuł
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- por [cała biała część i fragment zielonej]
- mrożony groszek
- natka pietruszki
- koperek
- mrożona fasolka
- sól, pieprz, curry, czerwona ostra i słodka papryka, przyprawa do ziemniaków
- bulion warzywny [ około 3 szklanek]
- czubata łyżka masła
- olej
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić w kostkę i po przyprawieniu wszystkimi przyprawami smażyć je na średnim ogniu co jakiś czas mieszając z dodatkiem masła i oleju.
Po 10 minutach smażenia dodać fasolkę, groszek, pokrojonego w krążki pora, pokrojoną w plasterki pietruszkę, marchewkę, posiekaną drobno cebulę i czosnek i całość dalej smażyć 10 minut co jakiś czas mieszając dodając przy tym jeszcze trochę przypraw i posiekaną zieleninę.
Następnie podlewać całość bulionem po jednej łyżce wazowej na zmianę raz bulionem raz przegotowaną wodą.
Co jakiś czas całość delikatnie mieszać i gdy płyny odparują znów je uzupełniać.
Dusić w ten sposób warzywa tak długo aż przed wszystkim ziemniaki staną się zupełnie miękkie.
Reszta warzyw może być nawet lekko rozgotowana.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie całość jeszcze doprawić.