Składniki :
- żeberka wieprzowe [ilość wedle uznania i planowanych porcji]
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- majeranek ok. 2 czubatych łyżek
- olej
- sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, czubryca czerwona, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, kostka rosołowa wołowa
- 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
Wykonanie :
Żeberka przyprawić solidnie i na mocno rozgrzanym oleju obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Cebule posiekać w półplasterki i dodać do smażących się żeberek.
Gdy cebula zmięknie a żeberka zaczną ciemnieć i karmelizować – dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć cały czas mieszając by się nie przypalił.
Dodać ziela angielskie i liście laurowe, podlać połową wina, dodać majeranek i pokrojone dowolnie warzywa.
Dusić na mniejszym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Gdy wino odparuje podlać jego drugą częścią i dalej dusić.
Można podlewać wodą w razie potrzeby [w garnku cały czas musi być płyn by żeberka się dusiły]
Po 30 minutach dodać kostkę wołową.
Dusić wszystko minimum godzinę aż mięso będzie odchodzić od kości.
Podawać z ziemniakami piure.