Składniki :

  • 2 grube filety z dorsza
  • sok z dwóch cytryn
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka drobiowego bulionu, najlepiej domowego rosołu
  • pół szklanki śmietany 12%
  • 1/3 szklanki koperku
  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • pikantna oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 1 brokuł
  • 1 mała cebula

Wykonanie :

Rybę rozmrozić i osuszyć, przyprawić a następnie podsmażyć z obu stron na oliwie z jedną łyżką masła i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać ponownie oliwę i drugą część masła, posiekany czosnek, sok z połowy cytryny, przyprawy i krewetki. Poddusić 3 minuty i zdjąć z patelni razem z tłuszczem. W głębokim i szerokim rondlu lub wyższej patelni na tłuszczu po smażeniu ryby i krewetek usmażyć cebulę a następnie dodać wino i bulion, posiekany koperek, różyczki brokułu podzielone na mniejsze kawałki, przyprawy, sok z pozostałych cytryn, śmietanę i na bardzo wolnym ogniu całość podgrzać pod przykryciem kilka minut aż smaki się połączą a brokuły zmiękną. Sprawdzić smak, ewentualnie przyprawić i odparować jeśli całość jest zbyt rzadka lub zagęścić mąką (wedle uznania). Dodać krewetki i dorsza, lekko zalać sosem i pod przykryciem dusić kilka minut by ryba nie wyschła. Podawać z ryżem.