Składniki :

  • 1 duży kurczak
  • łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • sól, pieprz
  • olej sezamowy
  • 1 marchewka
  • 1 rzepa lub w zastępstwie rzodkiew
  • 1 cukinia
  • sos sojowy
  • rosół z kurczaka
  • mąka kukurydziana
  • 1 cebula
  • ryż długoziarnisty
  • sporo groszku cukrowego

Wykonanie :

Mięso podzielić na równe kawałki, oddzielić od kości, przyprawić do smaku. Warzywa posiekać na podobnej wielkości kawałki, smażyć w woku ciągle mieszając aż wszystkie się zrumienią. Dodać mięso i smażyć razem aż kawałki mięsa nabiorą złotawego koloru. Podlać rosołem i dusić całość 20 minut na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie bardzo miękkie. Całość przyprawić sosem sojowym (wedle własnego gustu), ewentualnie jeszcze dosolić. Całość zagęścić mąką. Podawać z ryżem.