Składniki :
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 2 szklanki białego ryżu
- 2 małe cebule
- 2 kostki rosołowe warzywne lub zamiast tego 2l rosołu warzywnego lub drobiowego [z małą ilością soli]
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do gyrosa, chili
- łyżka masła
- przegotowana woda do podlewania [albo rosół]
- 2 pomidory
Wykonanie :
Do naczynia [dowolne np. patelnia itp.] dodać masło, wszystkie przyprawy, warzywa [pokrojone drobno cebule, pomidory], ryż i całość dokładnie wymieszać.
Podłączyć gaz i smażyć wszystko na dużym ogniu cały czas mieszając aż ryż zacznie być szklisty.
Podlewać wodą/rosołem po szklance i na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając – dusić.
Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż znów dolać szklankę.
Całość powtarzać aż do momentu, gdy ryż będzie zupełnie miękki.
Resztę płynu odparować.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Podawać do mięs.