Składniki :

  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 2 szklanki białego ryżu
  • 2 małe cebule
  • 2 kostki rosołowe warzywne lub zamiast tego 2l rosołu warzywnego lub drobiowego [z małą ilością soli]
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do gyrosa, chili
  • łyżka masła
  • przegotowana woda do podlewania [albo rosół]
  • 2 pomidory

Wykonanie :

Do naczynia [dowolne np. patelnia itp.] dodać masło, wszystkie przyprawy, warzywa [pokrojone drobno cebule, pomidory], ryż i całość dokładnie wymieszać.
Podłączyć gaz i smażyć wszystko na dużym ogniu cały czas mieszając aż ryż zacznie być szklisty.
Podlewać wodą/rosołem po szklance i na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając – dusić.
Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż znów dolać szklankę.
Całość powtarzać aż do momentu, gdy ryż będzie zupełnie miękki.
Resztę płynu odparować.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Podawać do mięs.
2015814135322