Składniki :

  • – kawałek schabu bez kości
  • – 3 średnie marchewki
  • – 1 duża pietruszka
  • – 5 czerwonych cebul
  • – 1 kostka mięsna knorr
  • –  przyprawa do kurczaka (0,5 łyżeczki), gulaszu (0,5 łyżeczki), czerwona słodka i ostra papryka (0,5 łyżeczki), sól, pieprz, 3 zmielone ziela angielskie, 5 listków laurowych, 4 suszone śliwki, garść suszonych grzybków, kilka przeciśniętych ząbków czosnku
  • – koperek
  • – olej, masło
  • – woda do podlewania

Wykonanie :

Kawałek schabu obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron na oleju i maśle. Warzywa pokroić dowolnie, dodać do obsmażonego mięsa, podlać wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości schabu (30 minut najmniej). Wyjąć mięso, przetrzeć sos przez sito by był klarowny, zagęścić i doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry lub paseczki. Ugotować ziemniaki i podawać z koperkiem lub zrobić piure z koperkiem.