Składniki :
- 1 kg boczku wędzonego surowego
- 4 szklanki ugotowanego pęczaku
- 2 szklanki białej lub czerwonej fasoli [ugotowanej lub z puszki]
- 2 cebule posiekane drobno
- 2 marchewki posiekane w kostkę
- 1 pietruszka posiekana w kostkę
- pół średniej wielkości selera pokrojonego w kostkę
- 1 por posiekany drobno [tylko biała część]
- 4 ząbki czosnku posiekane
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżki posiekanej świeżej szałwii lub suszonej
- 4 łyżki posiekanej naci selera korzeniowego
- sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka do smaku, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
Wykonanie :
W dużym garnku na dnie wysmażyć na małym ogniu posiekany drobno boczek, następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek i wysmażyć razem na rumiano. Dodać posiekane wszystkie pozostałe warzywa, dodać przyprawy, zioła, zieleninę i dusić podlewając wodą co jakiś czas by potrawa nie przywierała. Dusić 30 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pęczak, całość wymieszać i dusić 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności do smaku i podawać z pieczywem.