Składniki :

  • makaron spaghetti
  • mięso mielone
  • oliwki czarne lub zielone
  • kawałek boczku (1/3 ilości mięsa mielonego)
  • 3 duże cebule
  • czosnek
  • koncentrat pomidorowy
  • keczup
  • papryczka chili suszona lub świeża
  • 1 czerwona papryka
  • natka pietruszki
  • kilka małych pieczarek
  • przyprawy : czubryca czerwona,przyprawa cygańska,przyprawa gyros-kebab,sól,pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło

Wykonanie :

Makaron gotujemy klasycznie w osolonej wodzie. Mięso mielone rozdrabniamy,oliwki przekrawamy na pół,boczek kroimy na paseczki długości 2cm,cebule sikamy w drobną kostkę,paprykę siekamy w paski,czosnek(2-3 ząbki)przeciskamy przez praskę,chili siekamy drobno,pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzaną oliwę z łyżką masła wrzucamy boczek,cebule,czosnek,chili,paprykę i pieczarki. Smażymy na rumiano,dodajemy mięso mielone,oliwki,przyprawy i smażymy razem kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat i keczup,podlewamy wodą,mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Gotowy sos układamy na makaronie,posypujemy posiekaną natką pietruszki i przybieramy papryczką chili.