- makaron spaghetti
- mięso mielone
- oliwki czarne lub zielone
- kawałek boczku (1/3 ilości mięsa mielonego)
- 3 duże cebule
- czosnek
- koncentrat pomidorowy
- keczup
- papryczka chili suszona lub świeża
- 1 czerwona papryka
- natka pietruszki
- kilka małych pieczarek
- przyprawy : czubryca czerwona,przyprawa cygańska,przyprawa gyros-kebab,sól,pieprz
- oliwa z oliwek
- masło
Wykonanie :
Makaron gotujemy klasycznie w osolonej wodzie. Mięso mielone rozdrabniamy,oliwki przekrawamy na pół,boczek kroimy na paseczki długości 2cm,cebule sikamy w drobną kostkę,paprykę siekamy w paski,czosnek(2-3 ząbki)przeciskamy przez praskę,chili siekamy drobno,pieczarki kroimy w plasterki. Na rozgrzaną oliwę z łyżką masła wrzucamy boczek,cebule,czosnek,chili,paprykę i pieczarki. Smażymy na rumiano,dodajemy mięso mielone,oliwki,przyprawy i smażymy razem kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat i keczup,podlewamy wodą,mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Gotowy sos układamy na makaronie,posypujemy posiekaną natką pietruszki i przybieramy papryczką chili.