Składniki :
- 250g ziemniaków
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej
- 4l bulionu warzywnego
- 1 czerwona cebula
- garstka świeżej bazylii
- mały kawałek chudego boczku
- 1 mały por [tylko biała część]
- cytryna
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- łyżka masła
- 1,5 kubka białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Ziemniaki pokroić drobno razem z cebulą, czosnkiem i porem i smażyć na maśle aż wszystko zmięknie. Podlać bulionem i zblendować na gładki krem. Uzupełnić resztą bulionu, dodać przyprawy, wino, koperek, sok cytrynowy, posiekaną bazylię i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pokroić boczek w bardzo drobną kosteczkę lub posiekać w malakserze na drobne kawałki a następnie wysmażyć na chrupko, przecedzić z nadmiaru tłuszczu i dodać do zupy. Na koniec zupę ewentualnie doprawić do smaku.