Składniki :

  • 250g ziemniaków
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej
  • 4l bulionu warzywnego
  • 1 czerwona cebula
  • garstka świeżej bazylii
  • mały kawałek chudego boczku
  • 1 mały por [tylko biała część]
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • łyżka masła
  • 1,5 kubka białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić drobno razem z cebulą, czosnkiem i porem i smażyć na maśle aż wszystko zmięknie. Podlać bulionem i zblendować na gładki krem. Uzupełnić resztą bulionu, dodać przyprawy, wino, koperek, sok cytrynowy, posiekaną bazylię i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. W tym czasie pokroić boczek w bardzo drobną kosteczkę lub posiekać w malakserze na drobne kawałki a następnie wysmażyć na chrupko, przecedzić z nadmiaru tłuszczu i dodać do zupy. Na koniec zupę ewentualnie doprawić do smaku.