Składniki :
- 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w plastry, rozbitej i przyprawionej solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią
- plastry prosciutto [na każdy plaster indyka po jednym plasterku szynki]
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- mąka do zagęszczenia sosu
- sok z jednej cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- szklanka bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Wykonanie :
Rozbite i przyprawione plastry indyka zawijać w roladki w plasterki szynki a następnie na średnim ogniu na maśle z oliwą smażyć na rumiano. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zawinąć folią i dopiec by mięso nie było surowe. Na patelnię po smażeniu dodać sok cytrynowy, bulion, przyprawy, natkę pietruszki i zagotować a następnie zagęścić mąką. Mięso po dopieczeniu podawać z sosem i ziemniakami.