Składniki :

  • 0,5 kg piersi z indyka pokrojonej w plastry, rozbitej i przyprawionej solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią
  • plastry prosciutto [na każdy plaster indyka po jednym plasterku szynki]
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sok z jednej cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Rozbite i przyprawione plastry indyka zawijać w roladki w plasterki szynki a następnie na średnim ogniu na maśle z oliwą smażyć na rumiano. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zawinąć folią i dopiec by mięso nie było surowe. Na patelnię po smażeniu dodać sok cytrynowy, bulion, przyprawy, natkę pietruszki i zagotować a następnie zagęścić mąką. Mięso po dopieczeniu podawać z sosem i ziemniakami.