Składniki :

  • -> dwie podwójne piersi z kurczaka i kawałek chudej wieprzowiny (wieprzowina niekoniecznie)
  • -> 5 czerwonych papryk
  • -> 5 sporych ziemniaków
  • -> 3 duże cebule
  • -> koncentrat pomidorowy
  • -> bulion warzywny z kostki
  • -> 6 ząbków czosnku
  • -> liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, przyprawa do gulaszu, kminek
  • -> pęczek natki pietruszki
  • -> masło
  • -> puszka rozdrobnionych pomidorów
  • -> fasola czerwona z puszki

Wykonanie :

Mięsa posiekać na grubszą kostkę, przyprawić do smaku paprykami, pieprzem, solą i przyprawą do gulaszu, kminkiem i obsmażyć na ostrym ogniu na mocno rumiano. Przełożyć do garnka, zalać bulionem (sporo), dodać pomidory, koncentrat, ziela angielskie i liście laurowe i gotować pod przykryciem 15 minut na małym ogniu. W tym czasie podsmażyć cebulę na maśle, dodać posiekane w paski papryki i drobno posiekany czosnek i razem wszystko zasmażyć a następnie dusić pod przykryciem 10 minut. Ziemniaki pokroić w równą kostkę, dodać do zupy razem z cebulą z paprykami. Całość dusić około 15 minut. Zupę posmakować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i chili w razie potrzeby, bo zupa powinna być pikantna. Na koniec gotowania dodać fasolę i posiekaną natkę pietruszki.