Składniki :
- 1 duży pomidor
- kilka jajek na twardo
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1/3 cebuli
- łyżeczka musztardy
- zielone oliwki
- 1 bułka
- łyżeczka soku cytrynowego
Wykonanie :
Jajka pokroić na plasterki tak, by każdy plasterek miał kawałek żółtka.
Pomidora przekroić na pół i każdą połówkę jeszcze na ćwiartkę.
Każdą ćwiartkę pokroić w średniej grubości plasterki.
Bułkę pokroić na kromki i opiec w opiekaczu na chrupko.
Z oliwy, łyżki jogurtu, przypraw, posiekanego drobno czosnku i cebuli, musztardy, soku cytrynowego zrobić gładki dressing za pomocą blendera.
Pomidory przekładać razem z jajkami naprzemiennie jak w przypadku prawdziwej sałatki caprese.
Na koniec posypać ułożoną sałatkę pokrojonymi w plasterki oliwkami i polać całość dressingiem.
Podawać z grzankami z bułki.