Składniki :

  • 1 duży pomidor
  • kilka jajek na twardo
  • oliwa z oliwek
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/3 cebuli
  • łyżeczka musztardy
  • zielone oliwki
  • 1 bułka
  • łyżeczka soku cytrynowego

Wykonanie :

Jajka pokroić na plasterki tak, by każdy plasterek miał kawałek żółtka.
Pomidora przekroić na pół i każdą połówkę jeszcze na ćwiartkę.
Każdą ćwiartkę pokroić w średniej grubości plasterki.
Bułkę pokroić na kromki i opiec w opiekaczu na chrupko.
Z oliwy, łyżki jogurtu, przypraw, posiekanego drobno czosnku i cebuli, musztardy, soku cytrynowego zrobić gładki dressing za pomocą blendera.
Pomidory przekładać razem z jajkami naprzemiennie jak w przypadku prawdziwej sałatki caprese.
Na koniec posypać ułożoną sałatkę pokrojonymi w plasterki oliwkami i polać całość dressingiem.
Podawać z grzankami z bułki.

ssinninsss