• opakowanie makaronu farfalle
  • 2 cebule posiekane drobno i usmażone na rumiano na maśle z dodatkiem oliwy truflowej
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 0,2 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 posiekana papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • tarty parmezan do podania
  • 2 jajka
  • bułka tarta do klopsików
  • mąka pszenna do panierowania klopsików i zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz

W pierwszej kolejności należy przygotować klopsiki mieszając mięso wołowe z wieprzowym, jajkiem, przyprawami, czosnkiem, usmażoną cebulą, posiekanym chili i bułką tartą. Gdy mięso będzie dokładnie wymieszane z pozostałymi składnikami należy uformować małe klopsiki [lub nakładać łyżeczką] i po obsypaniu mąką smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Gotowe klopsiki zalać bulionem, winem, dodać pomidory, przyprawy i dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos mąką. Podawać z natką pietruszki, parmezanem i wymieszane z makaronem.