Składniki :
- opakowanie makaronu farfalle
- 2 cebule posiekane drobno i usmażone na rumiano na maśle z dodatkiem oliwy truflowej
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 0,3 kg mielonej wołowiny
- 0,2 kg mielonej wieprzowiny
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 posiekana papryczka chili
- pęczek natki pietruszki do podania
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- tarty parmezan do podania
- 2 jajka
- bułka tarta do klopsików
- mąka pszenna do panierowania klopsików i zagęszczenia sosu
- sól, pieprz
Wykonanie :
W pierwszej kolejności należy przygotować klopsiki mieszając mięso wołowe z wieprzowym, jajkiem, przyprawami, czosnkiem, usmażoną cebulą, posiekanym chili i bułką tartą. Gdy mięso będzie dokładnie wymieszane z pozostałymi składnikami należy uformować małe klopsiki [lub nakładać łyżeczką] i po obsypaniu mąką smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Gotowe klopsiki zalać bulionem, winem, dodać pomidory, przyprawy i dusić pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos mąką. Podawać z natką pietruszki, parmezanem i wymieszane z makaronem.