• 4 szklanki ugotowanej fasoli jaś [lub 4 puszki]
  • 0,2 kg wędzonego boczku drobno pokrojonego i wysmażonego [wytopiony tłuszcz zachowujemy]
  • majeranek, oregano
  • sos sojowy, wooster
  • sok z cytryny do doprawienia
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na złoto na maśle z tłuszczem po smażeniu boczku
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • pół szklanki rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka mascarpone
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku

Do usmażonej cebuli dodać fasolę, boczek, zioła, rosół, mascarpone i czosnek i dusić na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie należy wysmażyć na rumiano wołowinę przyprawioną wszystkimi przyprawami a następnie dodać do fasoli. Sos doprawić sosami, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę i dusić całość razem kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, jeszcze doprawić w razie konieczności i podawać.