Składniki :
- 4 szklanki ugotowanej fasoli jaś [lub 4 puszki]
- 0,2 kg wędzonego boczku drobno pokrojonego i wysmażonego [wytopiony tłuszcz zachowujemy]
- majeranek, oregano
- sos sojowy, wooster
- sok z cytryny do doprawienia
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 cebula drobno posiekana i wysmażona na złoto na maśle z tłuszczem po smażeniu boczku
- 0,3 kg mielonej wołowiny
- pół szklanki rosołu drobiowego
- 1 łyżeczka mascarpone
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
Wykonanie :
Do usmażonej cebuli dodać fasolę, boczek, zioła, rosół, mascarpone i czosnek i dusić na bardzo wolnym ogniu. W tym czasie należy wysmażyć na rumiano wołowinę przyprawioną wszystkimi przyprawami a następnie dodać do fasoli. Sos doprawić sosami, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę i dusić całość razem kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, jeszcze doprawić w razie konieczności i podawać.