Składniki :
- 2 spore kawałki kiełbasy [najlepiej ”od chłopa” jeśli jest to możliwe]
- średniej wielkości kawałek chudego boczku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, jarzynka z suszem z warzyw, 2 łyżeczki cukru, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 łyżki majeranku
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
- dwa słoiki przecieru pomidorowego domowego lub dwa słoiki passaty pomidorowej
- fasola jaś – rozmiar średni
- pół kubka jogurtu naturalnego
Wykonanie :
Fasolę należy namoczyć całą noc przed jej gotowaniem.
Wodę odlać, fasolę zalać świeżą wodą tak, by ją zakryła i gotować aż zacznie mięknąć.
Dodać wszystkie przyprawy, koncentraty, soki pomidorowe, posiekany drobno czosnek i gotować całość do całkowitej miękkości fasoli.
Dodać jogurt, pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę, pokrojony w paseczki i usmażony boczek razem z wytopionym tłuszczem i dusić jeszcze pół godziny.
Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze przyprawić.
Całość można zagęścić mąką jeśli sos pomidorowy jest zbyt rzadki.