Składniki :
- namoczona fasola Jaś [ilość wedle planowanych porcji]
- biała kiełbasa
- wędzony boczek
- parzony boczek
- majeranek, sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- 2 kartony [każdy po 1l] soku pomidorowego lub 2 słoiki [każdy po 1l] domowego pomidorowego przecieru
- 2,5l domowego rosołu [przecedzonego]
- olej
- łyżka masła
Wykonanie :
Fasolę po namoczeniu 24h przepłukać i zalać w garnku sokami pomidorowymi i rosołem.
Dodać przyprawy oprócz soli i majeranku i gotować 2h.
Następnie dodać usmażone na oleju z masłem wszystkie mięsa drobno pokrojone i całość dusić kolejną godzinę[ilość kiełbasy i boczku zależy od gustu – ja wolę gdy fasolka jest fasolką a nie mięsem z dodatkiem fasolki więc u mnie mięsa 3 razy mniej niż fasolki ale wszystko wedle uznania] .
Sprawdzić smak i twardość fasoli a następnie dodać majeranek i sól.
Fasolka jest lepsza gdy jest gotowana bardzo długo.