Składniki :

  • 4 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej w osolonej wodzie
  • 10 małych ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa turecka, przyprawa ormiańska basturma
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • tarty parmezan do podania

Wykonanie :

Mięso pokroić na małe kawałki, przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oliwy z masłem. Mięso odłowić z tłuszczu a na patelni usmażyć posiekaną cebulkę, podsmażyć krótko czosnek i wrzucić fasolkę z ziemniakami. Smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając kilka minut. Zawartość patelni zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać wcześniej usmażone mięso i posiekany szczypiorek. Następnie wymieszać ocet z musztardą i pozostałą oliwą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i polać ziemniaki z fasolką. Wymieszać całość dokładnie i przed podaniem posypać tartym parmezanem.