Składniki :

  • 3 puszki białej fasoli lub ugotowana fasola jaś
  • karton soku pomidorowego z chili
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka (jajka można dosmażać do potrawy wedle upodobań ilościowych)
  • łyżka masła
  • szczypiorek
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów z chili
  • 1 czerwona papryka
  • chili w płatkach
  • ocet balsamiczny gęsty
  • tymianek, oregano, bazylia, majeranek
  • łyżeczka ostrej harissy
  • 20 cm kiełbasy chorizo
  • sól, pieprz, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka, przyprawa węgierska

Wykonanie :

Na maśle usmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i razem smażyć aż kiełbasa puści smak i nieco tłuszczu. Dodać posiekaną paprykę, sok pomidorowy, pomidory z puszki, zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Dodać fasolkę, posiekany szczypiorek, harissę i dalej dusić. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle uznania octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Gdy sos będzie gotowy wbić jajka i przykryć pokrywką. Dusić aż białka się zetną.