Składniki :
- 3 puszki białej fasoli lub ugotowana fasola jaś
- karton soku pomidorowego z chili
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka (jajka można dosmażać do potrawy wedle upodobań ilościowych)
- łyżka masła
- szczypiorek
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów z chili
- 1 czerwona papryka
- chili w płatkach
- ocet balsamiczny gęsty
- tymianek, oregano, bazylia, majeranek
- łyżeczka ostrej harissy
- 20 cm kiełbasy chorizo
- sól, pieprz, czerwona słodka, ostra i wędzona papryka, przyprawa węgierska
Wykonanie :
Na maśle usmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i razem smażyć aż kiełbasa puści smak i nieco tłuszczu. Dodać posiekaną paprykę, sok pomidorowy, pomidory z puszki, zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Dodać fasolkę, posiekany szczypiorek, harissę i dalej dusić. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić wedle uznania octem balsamicznym i pozostałymi przyprawami. Gdy sos będzie gotowy wbić jajka i przykryć pokrywką. Dusić aż białka się zetną.