Składniki :
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 średni seler
- 1 por
- 2 udka z kurczaka
- 6 ząbków czosnku
- 4 szklanki żółtej fasolki szparagowej
- kilka gałązek lubczyku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- jako baza smakowa opcjonalnie 1 szklanka musu warzywnego (wcześniej ugotowane z przyprawami ulubione warzywa, po wyjęciu przypraw całość zmiksowana na gładki krem, podzielona na porcje i zamrożona jako domowa kostka warzywna)
Wykonanie :
Marchewki i pietruszki posiekać w plasterki razem z czosnkiem, zieleninę posiekać drobno, pora i selera podzielić na większe kawałki, fasolkę pokroić w 3cm kawałki (można kupić mrożoną). Udka zalać wodą, odszumować, dodać przyprawy, opcjonalnie mus warzywny, zieleninę i pokrojone warzywa i całość gotować 1h na średnim ogniu pod przykryciem. Sprawdzić smak zupy, ewentualnie doprawić do smaku i podawać.