Składniki :
- 2 puszka białej fasoli
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 2 kostki rosołowe rosołowa i mięsna
- 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz
- masło
- mały kawałek kiełbasy swojskiej [najlepiej takiej prawdziwej, nie ze sklepu]
Wykonanie :
Kiełbasę pokroić w maksymalnie drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
Obie puszki fasoli przepłukać pod bieżącą wodą z czego jedną puszkę zblendować z odrobiną wody na gładką masę.
Marchew i pietruszkę wrzucić do malaksera i drobniutko przemielić.
Do garnka wrzucić warzywa, dolać wodę [wody tyle ile mniej więcej pasuje do 2 puszek fasoli – 1,5 l max], dodać przesmażoną kiełbasę i przyprawy.
Wszystko gotować 20 minut na średnim ogniu.
Gdy zupa będzie gotowa, posmakować i ewentualnie doprawić do smaku.
Na koniec dodać zblendowaną fasolę i pogotować 5 minut a następnie dodać resztę fasoli – tej zostawionej w całości.
Gotować kolejne 5 minut.
Podawać z grzankami.