Składniki :
- duży kawałek udźca jagnięcego
- 4 duże ząbki czosnku
- kilka łyżek masła ziołowego np pietruszkowego
- folia aluminiowa gruba
- 2 szklanki wody
- sól,pieprz,czerwona słodka papryka,2 ziela angielskie,2 liście laurowe
- ser feta
Wykonanie :
Udziec ponacinać głęboko by powstały dziury do faszerowania. Czosnek posiekać drobno i rozetrzeć z serem feta. Faszerować mięso mieszanką sera i czosnku dokładnie w nacięciach. Przyprawić mięso z dwóch stron solidnie. Położyć na sporym kawałku folii aluminiowej,obłożyć masłem,zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Folię zawinąć ciasno po czym zawinąć mięso w jeszcze jeden dodatkowy kawałek folii dla szczelności. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i zalać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 1,5h. Po upływie tego czasu sprawdzić ilość wody w naczyniu i w razie potrzeby dolać wodę. Piec kolejne pół godziny. Długość pieczenia zależna od wielkości mięsa oraz od preferowanego stanu wypieczenia.