Składniki :
Składniki na farsz do jajek :
- tuńczyk w puszce [w kawałkach]
- ugotowane na twardo jajka
- majonez
- koperek
- kapary
- chrzan
Składniki na farsz do roladek z szynki :
- cienkie plasterki szynki [dowolnej ulubionej]
- serek mój ulubiony
- koperek
- chrzan
- ogórek kiszony [pokrojony w kosteczkę]
- kapary
Pozostałe składniki galaretki :
- żelatyna [dość sporo by galareta była mocno zwięzła]
- rosół domowy jako baza do galarety
- mini kolby kukurydzy [w całości]
- mini ogórki konserwowe [w całości]
- natka pietruszki
- czerwona papryka [pokrojona w kosteczkę]
- kawior czerwony do przybrania
Wykonanie :
Na farsz do jajek :
Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić i wymieszać ze wszystkimi składnikami tak, jak nam pasuje smakowo [ilość poszczególnych składników wedle uznania np. mniej lub więcej chrzanu czy majonezu itp].
Ugotowane jajka przekroić, wyjąć żółtka i wymieszać je z gotowym farszem.
Faszerować białka jajek.
Na farsz do roladek :
Podobnie jak w przypadku farszu do jajek – połączyć wszystkie składniki [w dowolnych , ulubionych proporcjach] i gotowym farszem smarować plasterki szynki i je zawijać w ruloniki.
Na galaretkę :
Rosół podgrzać, w razie potrzeby doprawić do smaku by był odpowiednio słony, dodać żelatynę, zagotować i wyłączyć grzanie.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu
Wykonanie całości :
Na półmisku [najlepiej szklanym, niezbyt głębokim o płaskim dnie by potrawa była podana w efektowny sposób] układać jajka na przemian z rulonami z szynki i w koło jajek i rulonów układać pikle, paprykę i kawior.
Całość bardzo delikatnie zalać jeszcze ciepłym [ale nie gorącym!] rosołem z żelatyną.
Odstawić do wystygnięcia a następnie odstawić do lodówki na noc.