Składniki :

Składniki na farsz do jajek :

  • tuńczyk w puszce [w kawałkach]
  • ugotowane na twardo jajka
  • majonez
  • koperek
  • kapary
  • chrzan

Składniki na farsz do roladek z szynki :

  • cienkie plasterki szynki [dowolnej ulubionej]
  • serek mój ulubiony
  • koperek
  • chrzan
  • ogórek kiszony [pokrojony w kosteczkę]
  • kapary

Pozostałe składniki galaretki :

  • żelatyna [dość sporo by galareta była mocno zwięzła]
  • rosół domowy jako baza do galarety
  • mini kolby kukurydzy [w całości]
  • mini ogórki konserwowe [w całości]
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka [pokrojona w kosteczkę]
  • kawior czerwony do przybrania

Wykonanie :

Na farsz do jajek :

Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić i wymieszać ze wszystkimi składnikami tak, jak nam pasuje smakowo [ilość poszczególnych składników wedle uznania np. mniej lub więcej chrzanu czy majonezu itp].
Ugotowane jajka przekroić, wyjąć żółtka i wymieszać je z gotowym farszem.
Faszerować białka jajek.

Na farsz do roladek :

Podobnie jak w przypadku farszu do jajek – połączyć wszystkie składniki [w dowolnych , ulubionych proporcjach] i gotowym farszem smarować plasterki szynki i je zawijać w ruloniki.

Na galaretkę :

Rosół podgrzać, w razie potrzeby doprawić do smaku by był odpowiednio słony, dodać żelatynę, zagotować i wyłączyć grzanie.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu

Wykonanie całości :

Na półmisku  [najlepiej szklanym, niezbyt głębokim o płaskim dnie by potrawa była podana w efektowny sposób] układać jajka na przemian z rulonami z szynki i w koło jajek i rulonów układać pikle, paprykę i kawior.
Całość bardzo delikatnie zalać jeszcze ciepłym [ale nie gorącym!] rosołem z żelatyną.
Odstawić do wystygnięcia a następnie odstawić do lodówki na noc.