Składniki :

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • opakowanie łososia wędzonego
  • sos tatarski
  • majonez light
  • opakowanie czarnego lub czerwonego kawioru

Na sos tatarski :

  • 2 duże lub 3 małe żółtka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka oleju o temperaturze pokojowej
  • 1 zielona cebulka
  • 1 łyżka odsączonych kaparów
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Jajka poprzekrawać na pół i wydrążyć żółtka.
Wymieszać żółtka z majonezem, solą i pieprzem oraz posiekanym drobno łososiem wędzonym.
Tak sporządzony farsz wkładać do wydrążonych połówek jajek.
Składniki na sos tatarski posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać na gładki sos [podobne zasady jak przy robieniu majonezu]
Na półmisku poukładać jajka, polać gotowym sosem tatarskim i każdą połówkę ozdobić sporą ilością kawioru.