Składniki :
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- opakowanie łososia wędzonego
- sos tatarski
- majonez light
- opakowanie czarnego lub czerwonego kawioru
Na sos tatarski :
- 2 duże lub 3 małe żółtka o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 szklanka oleju o temperaturze pokojowej
- 1 zielona cebulka
- 1 łyżka odsączonych kaparów
- 1 ogórek konserwowy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie :
Jajka poprzekrawać na pół i wydrążyć żółtka.
Wymieszać żółtka z majonezem, solą i pieprzem oraz posiekanym drobno łososiem wędzonym.
Tak sporządzony farsz wkładać do wydrążonych połówek jajek.
Składniki na sos tatarski posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać na gładki sos [podobne zasady jak przy robieniu majonezu]
Na półmisku poukładać jajka, polać gotowym sosem tatarskim i każdą połówkę ozdobić sporą ilością kawioru.