Składniki :

  • -> polędwica barania
  • -> czerwona cebula
  • -> 10 ząbków czosnku
  • -> pęczek natki pietruszki
  • -> pęczek koperku
  • -> oliwa z oliwek
  • -> pieprz,sól,pieprz cayenne

Wykonanie :

Baraninę pokroić na cienkie plastry,rozbić tłuczkiem jak na schaby i dobrze przyprawić do smaku. Czosnek przecisnąć przez praskę,cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Zieleninę bardzo drobno posiekać. W misce wymieszać zieleninę z czosnkiem i cebulą,połączyć z odrobiną oliwy z oliwek. Nadzienie ułożyć na rozbitych plastrach mięsa i pozawijać ciasne roladki. Mięso ponadziewać na szpikulce do grillowania i nasmarować ponownie oliwą. Smażyć szaszłyki na ruszcie lub grillu elektrycznym 30 minut co jakiś czas obracając. Szaszłyki podawać z sałatką ziemniaczaną i świeżą zieleniną.