Składniki :

  • 8 dużych pomidorów
  • mięso mielone [ilość mięsa zależna od ilości pomidorów-trzeba mniej więcej dopasować ile potrzeba mięsa do farszu]
  • 4 jajka na twardo
  • natka pietruszki
  • masło
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • żółty ser
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego

Wykonanie :
Pomidory przeciąć w połowie i wydrążyć miąższ.
Jajka posiekać drobno razem z czosnkiem, natką pietruszki i cebulami.
Cebule zeszklić na maśle, dodać czosnek i razem chwilę smażyć.
Ostudzić.
Mięso przyprawić do smaku i wymieszać z jajkami i cebulą z czosnkiem.
Pomidory posolić w środku, odwrócić do góry spodem i poczekać 15 minut by ściekł nadmiar soku.
Wydrążony miąższ przetrzeć przez sito o gęstych oczkach i wmieszać do mięsnego farszu.
Pomidory nafaszerować mięsno-warzywnym farszem, posypać z wierzchu tartym serem i zapiekać na rumiano.
Gdy ser się zarumieni każdego pomidora zawinąć w folię aluminiową [szczelnie] i dalej piec drugie tyle czasu by mięso w farszu na 100% się przepiekło i straciło surowość.