Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • pieczarki [ilość dowolna ale najlepiej porównywalna do ilości mięsa]
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, curry, kurkuma, czubryca czerwona
  • 4 drobniutko posiekane ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • żółty ser

Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i poprzekrawać na pół.
Po przestygnięciu ziemniaki wydrążyć.
Mięso mielone przyprawić do smaku, dodać do niego czosnek, pieczarki, pietruszkę, jajka i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Smażyć na rumiano farsz i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Faszerować wydrążone ziemniaki farszem i każdego z osobna przyprószyć utartym na wiórki serem.
Ziemniaki zapiekać pod grillem w 230*C tak długo, aż ser się zarumieni.
Podawać gorące do sosów z czosnkiem i sosów pomidorowych.