Składniki :

  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki kaszy kuskus [przygotowanej wedle przepisu na opakowaniu + z dodatkiem kostki rosołowej dla podbicia smaków]
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • groszek konserwowy
  • 2 czerwone usmażone na maśle cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • żółty ser
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry, kurkuma, odrobina kminku
  • mięso mielone 0,5 kg

Wykonanie :

Bakłażany przekroić, zasolić i odstawić na bok by puściły sok.
Czosnek usmażyć z natką pietruszki, mięsem i przyprawami, połączyć z przecierem pomidorowym, przygotowanym kuskusem i usmażoną wcześniej cebulą.Dodać groszek, trochę żółtego sera i dokładnie wymieszać.
Bakłażany opłukać z soli i faszerować przygotowanym mięsno-warzywnym farszem.
Na wierzchu posypać resztą tartego sera i skropić oliwą.
Każdą porcję zawinąć folią aluminiową i piec w 200*C tak długo aż bakłażany będą zupełnie miękkie a ser się stopi i zapiecze [do 30 minut]