Składniki :
- opakowanie makaronu fettuccine
- 0,5 kg wołowiny [możliwie najlepszego kawałka]
- 4 szklanki pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie :
Cebulę i selera posiekać drobno, podsmażyć na maśle z oliwą, dodać pokrojone pomidory i dusić aż pomidory się rozpadną. Następnie dodać drobno i cienko pokrojone mięso, przyprawy, wino i pod przykryciem dusić całość aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia podlewać wodą w razie gdyby zbyt dużo płynu odparowało. Sprawdzić smak, doprawić jeszcze w razie konieczności a następnie dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Podawać gorące.