Składniki :

  • opakowanie makaronu fettuccine
  • 0,5 kg wołowiny [możliwie najlepszego kawałka]
  • 4 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie :

Cebulę i selera posiekać drobno, podsmażyć na maśle z oliwą, dodać pokrojone pomidory i dusić aż pomidory się rozpadną. Następnie dodać drobno i cienko pokrojone mięso, przyprawy, wino i pod przykryciem dusić całość aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia podlewać wodą w razie gdyby zbyt dużo płynu odparowało. Sprawdzić smak, doprawić jeszcze w razie konieczności a następnie dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Podawać gorące.