Składniki :

  • 2 grube filety z dorsza lub innej ulubionej ryby [ważne, by mięso było zwarte]
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny do skropienia ryby
  • 2 marynowane papryczki jalapeno
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka koperku
  • kilka listków świeżego lubczyku
  • 1 opakowanie sera gorgonzola
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Filety podzielić na mniejsze kawałki, skropić cytryną, przyprawić i odstawić do marynowania. W rondelku na maśle podsmażyć cebulkę, dodać czosnek i po chwili smażenia dodać odrobinę wody, gorgonzolę, posiekane jalapeno, śmietankę i posiekane zioła, doprawić do smaku, całość zagotować i odstawić na bok. Sos powinien być gęsty. W folii ułożyć ryby, polać sosem, zawinąć i grillować. Podawać z sałatkami i ziemniakami w mundurkach.