Składniki :
- 2 grube filety z dorsza lub innej ulubionej ryby [ważne, by mięso było zwarte]
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny do skropienia ryby
- 2 marynowane papryczki jalapeno
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 1 łyżeczka masła
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- kilka listków świeżego lubczyku
- 1 opakowanie sera gorgonzola
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Filety podzielić na mniejsze kawałki, skropić cytryną, przyprawić i odstawić do marynowania. W rondelku na maśle podsmażyć cebulkę, dodać czosnek i po chwili smażenia dodać odrobinę wody, gorgonzolę, posiekane jalapeno, śmietankę i posiekane zioła, doprawić do smaku, całość zagotować i odstawić na bok. Sos powinien być gęsty. W folii ułożyć ryby, polać sosem, zawinąć i grillować. Podawać z sałatkami i ziemniakami w mundurkach.
